Book Read Free

A new algorithm for developing multiobjective models with utility function in fuzzy environment for distribution centers location problem

Page 25

by mjafarian


 

 

 

  در ارتباط با روش حل این مدل، از تکنیک­های بسیار زیادی می­توان بهره برد. در این­جا روش LP-Metric به جهت توانمندی­های آن مورد استفاده قرار گرفته است. فرمول کلیدی در این روش به صورت زیر می­باشد.

  که در آن و به ترتیب مقدار بهینه برای تابع هدف اول و تابع هدف دوم است که با حل دو مدل مستقل به دست می­آید. هر یک از این مدل­ها را توسط یک تابع هدف به همراه محدودیت­های مربوط به آن تابع هدف ایجاد می­نماییم. همانطور که ملاحظه می­شود، علامت­های جبری در دومین عبارت، عکس عبارت اول است، چرا که تابع هدف دوم، ماکزیمم سازی است. مقادیر w1­ و w2 نیز نشان­دهندۀ اوزانی است که می­تواند بنابر اهیمت هر یک از توابع هدف از دید تصمیم­گیرندگان و مدل­سازان تغییر نماید.

  در مرحله بعد به دنبال یک سیستم پشتیبان تصمیم خواهیم بود. چرا که ارائه تنها یک جواب، از نظر تصمیم­گیرندگان کافی نبوده و ایشان علاقمند به دانستن تغییرات در جواب مذکور به ازای تغییراتی که در اوزان مربوط به توابع هدف مشتق از داده­های Subjective در مقابل توابع هدف مشتق از داده­های Objective، می­باشند. بنابراین مدلی را خواهیم ساخت که رابطه زیر به عنوان تابع هدف آن خواهد بود. با استفاده از این تابع هدف، امکان تحلیل حساسیت برای مدل فراهم خواهد شد. تصمیم­گیرندگان قادر خواهند بود تا با تغییر مقدار ­ که به عنوان یک پارامتر راهبردی تلقی می­شود ()، جواب­های مختلف را تست نمایند. لذا با استفاده از رابطه زیر به عنوان تابع هدف، این مهم را ایجاد می­نماییم.

  نمودار و جداولی که به ازای هر یک از مقادیر ­ به دست می­آید، همان سیستم پشتیبان تصمیم است که قبلا توضیح داده شد و به تصمیم­گیر کمک خواهد کرد تا به جای یک جواب، به طیف وسیعی از جواب­ها دسترسی پیدا کند. مراحل فوق به صورت خلاصه در شکل زیر ارائه شده است.

  شکل (4- 0): گام­های الگوریتم 9 مرحله­ای

  لازم به ذکر است که روش پیشنهاد شده جهت آنالیز حساسیت، حساسیت توابع هدف را نسبت به یکدیگر می­سنجد.

  4-7- جمع­بندی

  با توجه به مواردی که در قسمت­های قبلی ذکر گردید، در مواردی که با کمی­سازی نظرات تصمیم­گیرندگان یا داده­های Subjective روبرو هستیم، ابزارهای فازی بسیار کارا می­باشند. هم‏چنین به کارگیری تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی، یکی از مناسب­ترین تکنیک­های قابل استفاده در ارتباط با مسأله مورد بحث این پایان­نامه، که عبارت است از چگونگی وارد نمودن نظرات کیفی تصمیم­گیرندگان در یک مدل تصمیم­گیری مکانیابی تسهیلات به منظور افزایش قابلیت کاربرد مدل­های تحقیق در عملیاتی می­باشد. این تکنیک از آن جهت حائز اهمیت است که امکاناتی را به لحاظ مقایسات زوجی در اختیار تصمیم­گیرندگان می­گذارد و نظرات کیفی آن­ها یا داده­های Subjective را که به صورت متغیرهای زبانی بیان می­شود را کمی می­نمایند. رویکردی که در الگوریتم پیشنهادی این پایان­نامه مد نظر قرار گرفت، برخلاف مدل­های جاری که داده­های Subjective از ابتدا وارد فرآیند تصمیم­گیری نمی­شوند، در همان مراحل ابتدایی این داده­ها از تصمیم­گیرندگان در قالب متغیرهای زبانی دریافت می­شود. چکیده این داده­ها بیانگر میزان مطلوبیتی است که به ازای برقراری هر یک از ارتباطات برای گروه تصمیم­گیرندگان ایجاد می­شود.

 

 

‹ Prev